Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kakas receptek képes leírás - Csirke receptek, szárnyas receptek.tlap.hu
részletek »

Kakas receptek - Csirke receptek, szárnyas receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: csirke-receptek.tlap.hu » Kakas receptek
Keresés
Találatok száma - 6 db
Kakas borban (coq au vin)

Kakas borban (coq au vin)

Sokfelé készül borban szárnyas, a leghíresebb változat mégis a franciáké: a coq au vin. Több francia régió tekinti sajátjának, temérdek a változata. Létezik olyan monográfia, amely hatvanegy receptet ad közre az érdeklődőknek. Eredeti recept tehát nem létezik, annyi azonban bizonyos, hogy a vörösboros változat a legismertebb.Eredetéről különféle legendák élnek a nép körében. Az egyik szerint a hódító Julius Caesarnak a gallok küldtek egy ösztövér, öreg kakast, melyről úgy gondolták, ehetetlenül szíjas, s ezzel a gallok szívósságát és harciasságát jelképezi. A hadvezér gondolt egyet, s intézkedett, hogy áztassák borba a harcias gall kakast, aztán készítsék el lassú tűzön, s végül igen nagy élvezettel elfogyasztotta. E jelképekben gazdag étkezés alkalmával forrhatott össze a római borkultúra az ősfrancia népi konyhaművészettel. Ennél valószínűbb az a profán eredetmagyarázat, mely szerint a kiszolgált kakasokat a szegény nép sajnálta csak úgy veszni hagyni, ezért találták ki, hogy savas borokban puhítják néhány napig a húst, majd cserép- vagy vasedényben hosszú órákon át, lassan készítik el.

Kakashere pörkölt

Kakashere pörkölt

A hagymát apróra vágom, a paprikát és a paradicsomot felkockázom. Az olajon megpirítom a hagymát, majd rádobom a paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, addig párolom amíg összeesik. Kevés vizet öntök rá és zsírjára sütöm, ekkor rászórom a pirospaprikát és azonnal felöntöm egy pohár vízzel. A gondosan megtisztított kakasherét belekeverem, fűszerezem borssal, sóval és 10 perc alatt készre főzőm. A fűszerezés ne legyen erőteljes, hogy a here sajátos ízét, ne nyomja el.

Kakasmell, raguval, pirított burgonyával

Kakasmell, raguval, pirított burgonyával

A mellhúsokat középen bevágom, kinyitom. Így egyben maradva szép nagy szeleteket kapunk. Pácoljuk olajban vagy tejben (én 4 napig fűszerolajban pácoltam). Csirke fűszerkeverékkel megszórjuk. Serpenyőben hirtelen megpirítjuk, pár percet mindkét oldalát. Aztán lassan, takarékon kis vizet aláöntve fedő alatt megpároljuk. A fedőt levéve kicsit pirítjuk csak meg, mert kiszárad. Közben megfőzzük a tojást. 10 perces a jó, forrástól számítva. Szeleteljük...

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
Michelin-csillagos francia sztárséf kínálja bio ebédeit kisteherautókról Párizsban
Michelin-csillagos francia sztárséf... Ételosztó kisteherautókat (food truck) indít útjára Párizsban csütörtökön Marc Veyrat, az egyik legkreatívabb Michelin-csillagos francia séf: a mozgó járművekből kínált többfogásos egészséges bio ebédeket előre melegített üvegekben, elsősorban a forgalmasabb negyedekben és az irodaházak környékén lehet megvásárolni. "Mi séfek eddig nem törődünk eleget a...
A VII. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon karibi különlegességek is várnak
A VII. Budavári Pálinka- és... Négy napon át 25 kiállító több mint négyszáz párlata, tizenöt kolbász- és...
Káposztás finomságok kétszáz változatban - Demecseri Káposztás Napok
Káposztás finomságok kétszáz... Csaknem száz főzőcsapat több mint kétszáz különleges káposztás ételt,...
Kakaspörkölt  hosszú lével

Kakaspörkölt hosszú lével

Mielőtt visszatérnék a pörkölt elkészítéséhez még egy jó tanács. Senki se ijedjen meg a mennyiségtől! Kakas 3 kilónál kezdődik és onnan megy a súlya felfelé. De nem kell félni, nem fog sok megmaradni, ha négy főre készítjük el az egy kakasból a pörköltünket. És végre vissza az ételhez. Ezt a hosszúleves pörköltet kétféleképpen lehet elkészíteni, attól függően, hogy kadarkát, vagy kékfrankost akarunk hozzá inni. Ha Kadarkát (én családi szálak miatt Heimannt) akarunk hozzá inni, akkor sűrűbb levűt, ha kékfrankost, akkor hígabbat készítünk. Mivel én még az elején nem döntöttem el, ezért biztonságból mindkettőt kibontottam, abból nagy baj nem lehet...

Tanyasi kakaspaprikás

Tanyasi kakaspaprikás

Egy szárnyasból készült ételt készítünk, ami nem más, mint a Tanyasi kakaspaprikás kapros túrós csuszával és tejfölös, sajtos galuskával. Egy megtisztított, előkészített egész kakast részeire bontunk. Először a combját, majd a szárnyát vágjuk le, és mindkettőt megfelezzük. Ezt követően tovább daraboljuk. A paprikásunkban tehát lesz egy szárny, egy alsó comb, egy felső comb, a csontos mell, több részre vágva, láb, zúza és here. Elkészítjük az alapot: agy a tanyasi kakaspaprikáshoz illő zománcozott lábosba olajat öntünk, összevágjuk a vöröshagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, a fokhagymát és megpirítjuk az olajon. Ezután jöhet a Szegedi őrölt pirospaprika...

Tanyasi kakaspörkölt minden javával

Tanyasi kakaspörkölt minden javával

Nem aprózzuk el, veszünk egy egész kakast. Megtisztítjuk, a mellét két-három darabba vágjuk, a combot kettőbe, a szárnyát egészben hagyjuk. A vöröshagymát a sertészsíron megpirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, fölengedjük 1-2 deci vízzel, és kiforraljuk. Ezután beledobjuk a kakasdarabokat, sóval, darált paprikakrémmel ízesítjük, majd fokhagymát meg összevágott fehérpaprikát adunk hozzá. Fedő alatt, türelmesen pároljuk jó négy órán át, közben inkább rázogatjuk, mint keverjük. A folyadékot közben pótoljuk, nehogy leégjen. A kockára vágott paradicsomot csak a végén tesszük bele, mert a sav nem engedi puhulni a húst.

Tuti menü